31 YEREL SEÇİMLERİ VE SANDIK BAŞKANLIĞI GÖREVİ
31 Mart 2019 Türkiye yerel seçimleri, Türkiye sınırları içindeki yerel yönetimlerin belirleneceği seçimdir. Türkiye’de bulunan mahalli idareler ve mahalle köy muhtarlıkları ile ihtiyar heyetlerinin seçilmesi amacıyla 2972 sayılı yasanın sekizinci maddesi uyarınca her beş yılda bir kez yapılan yerel seçimler son olarak 30 Mart 2014 tarihinde yapılmıştı.
Seçimlerde, ilçe seçim kurulu başkanlığınca resen atanan seçim öncesinde seçim malzemelerini içeren seçim torbalarının teslim edildiği, seçim gününden önce, sandık alanının düzenlenmesinden ve seçim günü sandık kuruluna başkanlık yapmakla sorumlu olan kişi, kendisi gibi kamu görevlisi bir yardımcıdan ve siyasi parti gözlemcilerinden oluşan sandık kuruluna başkanlık eden görevli olduğu sandıktaki işlemlerin yürütülmesinden ve oy verenlerin kimlik tespitinden sorumlu kişi bu görevliler genellikle öğretmenlerden seçilir. Seçim tarihinden önce ilçe seçim kurulu tarafından görevlendirilen bu kişilere kısa bir eğitimden sonra seçim malzemeleri teslim edilir.
Sandık başkanı öyle babayiğittir ki! Bayan dahi olsa sınıfa gider sınıfta ki masa ve sıraları seçim gününe hazırlar. Sandıktan çıkan oylar, kullanılan oy sayısı ve imzalarla birbirini tutarsa fazla sorun olmaz.Sayım,döküm yapılır, tutanaklar tutulup imzalanır ve bütün malzemeler paketlenir. Sayılar tutturamadıysanız işiniz uzun sürecek olması başkanlık görevinin istenmemesine neden olur.
31 Mart yerel seçimlerinde bazı memurlar, sandık başkanı olarak görev almak istememektedir. Sandık başkanlığı görevi çıkan çoğu sandık başkanı,görevini sandıklarda görev yapmak isteyen başka kişilere devretmiştir… Sandık başkanlığı görevini devredemeyen sandık başkanları da pek istekli bir şekilde görev yapmak istememektedir.
Bazı sandık başkanlarının tuttukları siyasi partiye faydalı olmak ve alanda olmak için sandık başında durmak istememesi.
Çalışma süresinin uzun olması, çalışma süresinin uzun olmasına rağmen verilen ücretin az olduğunun düşünülmesi, sabah 5 gibi başlayan çalışma süresinin gece veya sabaha karşı saat kaçta biteceğinin belli olmaması.
Sandık başkanlığı görevi çıkan bazı memurların, evde küçük çocuğunun olması ve uzun süre eve gidemeyeceği için çocuğunu evde mağdur etmek istemediği için görev almak istememesinden kaynaklı görev devretmeler olmuştur.
İlk defa sandık başında görev yapacağı için, sandık başında acemilik çekeceği düşüncesinden, görevini devreden sandık başkanları daha mutlu olmuştur.
Bazı sandık başkanlarının ise daha önceki yıllarda seçimlerde görev aldığı zaman sandık başında bazı partilerin sandık müşahitlerinin onlara gereksiz müdahale de bulunmasından duydukları rahatsızlıktan, görevi devretmek istemesi.
Sayımın erken bitmesi için sayımını yapan sandık başkanına, siyasi partilerden bir müşahit görevli verilmesine rağmen aynı partiden birden fazla sandık müşahidinin gereksiz müdahalelerde bulunması.
Sandık başkanlarına, bazı tecrübesiz memurların verilmesi ve memurların görevini yapamaması…
Sandık sayım işlerinin biter bitmez, siyasi partilerin sandık seçim sonuç tutanağını alıp gitmekte acele etmesi.
Torba mühürlenmeden, siyasi parti üyeleri tutanakları aldıkları için görev yerlerinden erken ayrılmaları.
Tüm bu olumsuz durum ve kişilere rağmen, sandık başkanı olarak görev yapacak tüm görevlilerin, çalışmalarını en iyi şekilde icra etmesini ve tüm siyasi partilerin sağduyu ile hareket etmesini temenni eder, demokratik bir seçim olmasını diler, herkese iyi çalışmalar dilerim.
SELAM ve DUA İLE
BEDRİYE ARIK ÇAMBEL