CHP’liler, “Halkalı Ziraat Mektebi arazisi depremde sığınma yeri olsun” dedi. AKP’liler red etti!
İstanbul İl Genel Meclisi toplantılarının 2011 yılının 11 Mart Cuma günkü birleşiminde AKP Grubu CHP’lilerin 8 tane yazılı önergelerini meclis gündemine aldırmayarak ret etmişti. Küçükçekmece İlçesinden seçilen CHP İstanbul İl Genel Meclis Üyesi Gökhan Gümüşdağ’ın hazırladığı ve Meclis Başkanlığına sunduğu yazılı önergeleri AKP Grubunun ret oylarının çoğunluğu ile gündeme aldırmadığı bir diğer önergesi olan, “Tarihi 1891'e kadar uzanan ve yaşayan bir müze konumunda, tarım eğitiminde bir çınar niteliğinde olan, SİT alanı içinde ki binaları eski eser olarak korunmakta olan Küçükçekmece Halkalı Ziraat Mektebi hakkında” konulu yazılı önergesi AKP Grup Sözcüsü Kamil Çakır’ın yönlendirmesi ve telkinleri doğrultusunda AKP’li Meclis Üyelerinin ret oyu vermesine neden olmuş, hem AKP’li hem de CHP’li Meclis Üyelerince mecliste şaşkınlıkla izlenerek oylanmıştı. Çünkü AKP’li Meclis Üyeleri önergelere ret verilmeyeceği tavrındaydılar. AKP’li Meclis Üyelerinin değil, AKP Grup Sözcüsü Kamil Çakır’ın bireysel tavrına dönen ret oylaması gerginliğin ve tartışmaların yaşandığı bir oturum olmuştu.
CHP’li Gökhan Gümüşdağ, İhsan Alpaslan ve Zübeyir İpek’in imzaları ile Meclis Başkanlığına sunulan ve AKP’lilerce ret edilen yazılı önergesi şöyle;
Konu: Tarihi 1891'e kadar uzanan ve yaşayan bir müze konumunda, tarım eğitiminde bir çınar niteliğinde olan, SİT alanı içinde ki binaları eski eser olarak korunmakta olan Küçükçekmece Halkalı Ziraat Mektebi hakkında
“Halkalı Ziraat Okulunun bir Vakfa kiraya verildiği, 357 dekar alanın tamamı bahsedilen vakıf aracılığı ile bir vakıf üniversitesine ilk 5 yıl aylık 20 bin, ikinci beş yıl aylık 40 bin lira gibi komik bir rakama kiraya verilmiştir. Küçükçekmece halkını ayağa kaldıran basında ve kamuoyunda gündeme yaratan, Küçükçekmece Sivil Toplum Platformu’nun çağrısı üzerine bir araya gelen meslek odaları, sendika temsilcileri, basın temsilcileri, yöre dernekleri, diğer demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler konuyla ilgili Ziraat Mektebi önünde basın açıklaması yapmış ve çeşitli eylemlilikler gerçekleştirmiştir. Halkımızın bu duyarlı sesine İl Genel Meclisimizin duyarsız kalması elbette düşünülemez.
“Halkımızın duyarlı sesine, İl Genel Meclisi duyarsız kalamaz”
Tarihi 1891'e kadar uzanan ve yaşayan bir müze konumunda, tarım eğitiminde bir çınar niteliğinde olan, SİT alanı içinde ki binaları eski eser olarak korunmakta olan Küçükçekmece Halkalı Ziraat Mektebi nasıl olmuştur ki imar planlarında değişiklikler yapılarak imara açılmış ve SİT alanlarının yok olmasına zemin oluşturulmuştur. Bu okul Küçükçekmece sınırlarında bulunan ilçemiz ile özdeşleşmiştir, Manevi değerlerinin yanı sıra, kısmen ormanlık olan bu yeşil alan İstanbul’un nefes almasını sağlayan ciğerleri konumundadır. Bu yeşil alanın imara açılması ne kadar doğrudur. Ayrıca Anayasa’nın 56. maddesine göre; “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ ve 63. Maddesine göre de, “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlamakla yükümlüdür” der.
Bu bağlamda; İl Özel İdaremizin Çevre, Orman ve Doğal Afet Komisyonlarının yerinde inceleme gerçekleştirerek; Halkalı Ziraat Mektebi hakkında TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası’nın, İstanbul 7 numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün görüşünün alınıp alınmadığının sorulmasını? Halkalı Ziraat Okulunun misyonuna uygun şekilde bir müzeye çevrilerek korunması ve hatta tarım eğitimi için önemli bir merkez olacak şekilde değerlendirilmesinin sağlanmasına, olası bir İstanbul depreminde Ziraat Okulu’nun arazisinin insanlarımızın sığınabileceği bir alan olarak kalmasını, Doğaya yapılacak her müdahale iki yıl önce yaşadığımız sel felaketi gibi doğal afetlere yol açacağını bilmemize, İl Özel İdaremizin Çevre, Orman ve Doğal Afet ve Erozyon Komisyonlarının yerinde inceleme gerçekleştirmesini, ayrıca vakfa devrinin mali ve hukuki boyutlarının yerine getirilip getirilmediğinin tekrar gözden geçirilmesini yüce meclisimizden arz ederiz”